Shetlandsponny

En av de minsta hästraserna som finns är Shetlandsponnyn. Den karaktäriseras av sin låga mankhöjd och kraftiga kropp, gärna med tjock lång man och svans. Shetlandsponnyn snittar runt 1,05 meter i mankhöjd och tillhör således kategorin A-ponny (den minsta kategorin). Det finns även en ännu mindre variant, minishetlandsponnyn. Kort brukar Shetlandsponnyn kallas för “Shettis”.

Användningsområden

Många tror att shetlandsponnyer enbart är barnponnyer och kopplar dem till ponnyridning på nöjesfält eller cirkus. Det kunde inte vara längre ifrån sanningen. Historiskt sett så användes shetlandsponnyn i gruvor i Storbritannien där den hade egenskaperna som krävdes: envishet, styrka och uthållighet. Shetlandsponnyn är en bestämd ponny och inte alltid helt lätt för små barn att hantera. Det är därför positivt att ge ponnyn träning även av en vuxen genom exempelvis körning eller tömkörning.

Ponnygalopp

Ponnygalopp är en fartfylld sport som lockar många åskådare inte minst på Stockolm horse show där det blivit ett av de mest populära inslagen. Barn och ponny har matchande färger på sin utrustning och springer i en rund bana och hoppar över halmbalar. Reglerna är enkla, den som kommer först i mål vinner. Ponnygalopp är mycket populärt inte minst bland små ryttare som bor i närheten av stora trav- och galoppbanor såsom Täby eller Jägersro.

Natural Horsemanship

Med en liten ponny kan man göra mycket, även om man är för lång för att rida på den. Natural Horsemanship (förkortat NH) är inte direkt en sport utan snarare en form av förhållningssätt i sin träning med sina hästar och ponnyer. Inom detta så kan man exempelvis syssla med frihetsdressyr som i kort innebär att få ponnyn att göra rörelser och annat på kommando med den som styr stående på marken. Det brukar finnas uppvisningar i detta lite då och då som kan inspirera och motivera även de som kanske vuxit ur sin ponny men vill behålla den.